Open House: a House Modular in Costa Rica with a Dream Kitchen

Today we have to teach you a truly spectacular home. It is a striking building by the way in which it was conceived and its execution, is impressive both on the outside and inside, with large spaces and high ceilings that give much play to decorative. It is located in Costa Rica and makes want to move there immediately.

The design of this House was conceived under the concept modular 8 reusable container 40 ‘ High Cube, It is composed of a central module of double height, which functions as a unifying element of all the spaces. This module of the articulator has great versatility since it makes it possible to run the large central space as social area or area of work according to the needs of each moment.

The central module, provides an area of 95 square metres of additional space, as result of the interconnection of 4 containers. At the same time one of the containers on the second level moves slightly on one side to create outdoor spaces with use of terrace and vestibular, and a secondary access on the facade. The first level of the housing works as field of work and social activities. The second level is reserved for private rooms and Studio spaces and features an outside walkway that leads to the stairs that connect with the roof of the third level.

Already on the outside we found unique details. The skin of bamboo which is the North-west facade It consists of a series of mobile panels designed to protect the interior spaces of the solar radiation. The panels can be moved according to the movement of the Sun during the afternoon hours. The the ground original cedar tree It plays a very important role for the distribution of housing. Seeking eye contact into a tree from anywhere in the House.

The shape of the House is related to the climatic elements of the place. Central double-height module acts as a lung of cross-ventilation and the glazed west façade power natural lighting. Several issues were taken into account so that the House had the least possible environmental impact, both in its design and in the choice of materials and systems for the conservation of energy.

Chosen materials, which remain durable and low maintenance, were also renewable, reusable or recyclable. The wood of the pollarding cedar tree was reused on stairs and some other details of furniture of the House. The deck was from certified wood from renewable sources mixed with recycled plastic, floor lujado concrete and bamboo among others. The doors of the containers are reused for the majority of the gates of the project.

They were installed to reduce the consumption of energy and natural resources solar panels to heat water and harvesting of rainwater for reuse in toilets and watering. The studied the housing distribution generates a ventilation crusade, enough so that the housing does not need air conditioning, while providing a totally natural lighting during the day.

The use of containers in the building enriches the design, but also reduces the environmental impact: Re-use an already existing element, avoided invasive ground movements, reducing emissions of carbon dioxide that would occur with the manufacture of cement or traditional construction materials transport to the ground and reduced construction time and costs by approximately 20%.

When choosing the kitchen for this spectacular Costa Rican housing, taking into account at all times the aesthetics of the whole of the House. In this way, was chosen by the Santos design LINE-L white, as well as the walls and consistent with the minimalist aesthetic of the building.

To break through the key star of this style, were incorporated into the environment certain details of furniture in wood you are still present throughout the House philosophy: sustainability and respect for nature. Thus, to make the island bar, both legs of the dining room table was reused the wood of the pollarding the ground original cedar tree. These elements give warmth to your stay and combine with the surrounding vegetation.

The architecture of the House has a large weight in the kitchen. This was the first level of the dwelling, which works as an area of work and social activities. It was thought as a space open to the dining room and to communicate with the living room. To not break the visual continuity, storage furniture was structured in line and was complemented by an island in white where the cooking and washing areas are located.

In the area of the island it acquires leading role of cedar wood bar, It occupies the whole of the back of the furniture. Thanks to this shelf that surrounds much of the island, this becomes a practical breakfast or snack bar.

The area of the columns became available with a furnishing to ceiling to seem one wall more. Also Bompani appliances followed the principle of discretion present in the home, being chosen in white not to interrupt this all open.

House, built by cubic, it is a design of Maria José Trejos, inside, with collaboration of Sergio Pucci, who has been in charge of photographing it. They have also designed part of the furniture, some of which, such as the kitchen table have been made by a local cabinetmaker.

To my I loved everything, from concept, to furniture and interior details, going through all the aspects highlighted in sustainability refers. A project in which inspire in every way, don’t you think?

Gallery

15 best Conex boxes images on Pinterest

15 best Conex boxes images on Pinterest

Source: www.pinterest.com

7 Tips for Bringing a Cat into Your Family Home

7 Tips for Bringing a Cat into Your Family Home

Source: freshome.com